Hudforbedring

Hudforbedring

Hudforbedring

Kjemisk peel

Kjemisk peel er en fellesbetegnelse for den mest populære og utbredte formen for ansiktsbehandlinger globalt. Teknikken innebærer fjerning av gammel overhud ved påføring av et utvalg av høykonsentrerte syrer på det aktuelle behandlingsområdet. Hensikten med denne typen behandlinger er å forbedre hudens kvalitet og sammensetning ved «avskrelling» av skadete celler i huden.

Gjennom en rekke suksessive påføringer av en bestemt syre på det gitte området induseres et lokalt skade i huden hvor eldre celler løses opp og gir rom for nye. Behandlingen går altså ut på å stimulere kroppen til å regenerere nytt og forbedret hudvev ved behov. Metoden er derfor tatt i bruk i et bredt spekter av behandlinger mot aldringstegn:

 • Fjerning av rynker og fine linjer
 • Pigmentforandringer
 • Fjerning av arr
 • Fjerning av kviser og porer
 • Fjerning av misfarging

De hyppigste behandlingsområdene er ansikt, hals og hender.

Etter enhver kjemisk peel anbefales det å ta en pause fra alle kosmetiske produkter som inneholder Retinol eller syrer inntil huden har fått tid til å normaliseres. Det er normalt å oppleve svie, tørr hud, stiv maske og rødflammet hud i etterkant av behandlingen og anbefalte produkter for rens, fuktighet og solskjerming er avgjørende for et optimalt resultat.

Trikloreddiksyre (TCA) er en selvnøytraliserende syre som brukes spesielt ved behandling av:

 • Solskadet hud
 • Rynker og fine linjer
 • Pigmentforandringer
 • Urenheter

TCA peeling karakteriseres som en dypere kjemisk peeling med høyere forbedringspotensial sammenliknet med andre mildere alternativer og har vist seg å ha en naturlig effekt mot aldringstegn. I forkant av behandlingen vil huden bli avfettet med et gitt virkestoff. TCA behandlingen varer som regel 5–10 minutter og oppleves smertefritt. Det hender imidlertid at man kan oppleve noe svie i huden under behandlingen.

I løpet av de første to dagene etter behandlingen vil huden gradvis utvikle seg fra å være rød og hoven til å bli brun etter hvert som overhuden eksfolierer. Den gamle huden begynner normalt å flasse av 3–7 dager etter behandling og helningsprosessen varierer avhengig av behandlingsområde og intensitet. Det er uansett anbefalt å ta fri fra jobb i noen dager etter en TCA behandling.

IPL

IPL (Intense pulse light) er en form for lysteknologi hvor intensive lyspulser i bølgespektret 500–1200 nm brukes i behandlingen av skader i hud og årer. Metoden er stadig mer tatt i bruk blant medisinsk og kosmetisk personell og har de siste 30 årene vist seg å være et godt alternativ til de tradisjonelle laserbehandlingene. Med et bredt spekter av lysbølger tilbyr denne teknologien langt flere bruksområder en tidligere laserteknologi som kun operer i en enkel bølgelengde. Fordelen med IPL er altså at mange av funksjonene til tidligere laserbehandlinger er blitt erstattet og forbedret. Tradisjonelle laserterapi egner seg godt i behandlingen av en type hudproblem mens IPL med en serie av lysbølger behandler en kombinasjon av flere hudproblemer samtidig. Ved behov er det også mulig å kombinere IPL og laserterapi for å behandle enkelte hudproblemer.

Med IPL sendes en konsentrert lyspuls gjennom huden hvor det omdannes til varmeenergi som distribueres over det angitte behandlingsområdet. Fordi lyset er svært konsentrert og nøyaktig fokusert på et gitt område er det mulig å gjennomføre behandlingen uten å skade nærliggende vev. Resultat kommer av at lyset trenger ned i vevet og absorberes av enten blodet ved behandling av vaskulære leksjoner eller av melaninet ved behandling av pigmenterte leksjoner. Prinsippet går ut på å stimulere kroppen til å fjerne det skadede vevet og erstatte dette med nytt friskt vev gjennom en prosess som er ment å gi huden en jevnere tone og struktur.

Hos Argus Vital tar vi i bruk IPL systemet fra Alma som kommer med et integrert kjølesystem. Fordelen med et slikt avkjølingssystem er at det beskytter overhuden ved intens varmeeksponering. Avhengig av bruksområdet kan vi justere bølgelengden for å raskt, trygt og effektivt oppnå optimale resultater for den gitte behandlingen. Typiske behandlinger inkluderer deriblant følgende bruksområder:

 • Sprengte blodkar
 • Pigmentflekker
 • Hemangiomer
 • Solskader
 • Fødselsmerker
 • Andre hudproblemer

Det mest hyppigste behandlingsområdet er ansikt hvor lys i spektret av lengre bølgelengder trenger gjennom huden for å eliminere skadet for så å regenerere nytt kollagen.

Behandlinger med IPL har vist til betydelige antialdringsresultater helt uten avskalling av overhud. Nydannelse av kollagen fører til en fastere, rynkefri og fleksibel hudstruktur. I tillegg er behandlingen svært effektiv mot andre hudproblemer som rødme, rosacea, brune pigmentflekker, aldersflekker og sprengte boldkar.

Selve behandlingstiden varierer mellom 15–45min avhengig av behandlingsområdet. Lyspulset kan karakteriseres som varme stikk gjennom huden men de fleste klienter opplever dette nærmest smertefritt.

CO2 laser

Fraksjonell CO2 laser er utvilsomt den mest effektive teknologien som tas i bruk for behandling av diverse hudproblemer. Prinsippet bak behandlingen går ut på å sende en infrarød lysstråle i bølgespektret 9,4–10,6μm gjennom huden som absorberes av det vannrike vevet i kroppen. Med millioner av mikroskopiske punkter som kan nå inntil 1,3mm under hudoverflaten, er en karbondioksidlaser i stand til å fjerne alle former for pigmentflekker i ansikt, bryst og hender. Hvert av disse punktene betegnes som såkalte mikrotermale behandlingssoner hvor lysbølgen sendes gjennom og påfører en liten termisk skade som igjen resulterer i oppstramming av bindevevet i huden. Metoden omfatter en rekke bruksområder og er svært fleksibel i behandlingen av klienter med ulike behov.

I likhet med andre laserbehandlinger har CO2 laseren en positiv effekt på hudens struktur, oppbygging og utseende hvor hensikten i hovedsak er å forebygge aldringstegn.

Forskjellen er imidlertid klare. Karbondioksidlaseren skiller seg fra andre lasere gjennom effekten av resultatene og en revolusjonerende rekonvalesenstid som kommer av at 70% av huden forblir urørt under behandlingen.

Samtidig som den arbeider med å fjerne pigmenteringen i huden vil den stimulere kroppen til produksjon av kollagen, som er vesentlig for resultatet av hudens spenstighet, fasthet og fuktighet.

Noen av de vanligste bruksområdene inkluderer behandling av følgende:

 • Rynker og linjer
 • Røykerynker på overleppen
 • Arr og kviser
 • Pigmentflekker

De hyppigste bruksområdene inkluderer reduksjon av rynker og linjer i ansikt, hvor effekten i enkelte tilfeller er synlig allerede etter første behandling.

Resultatene er synlige gjennom:

 • Friskere hudfarge
 • Jevnere overflate
 • Mykere og glattere hud
 • Mindre porer
 • Reduserte linjer

Disse resultatene kommer fra oppstramming av bindevevet og fornyelse av det øverste laget i huden (horncellelaget).

Klienter som ønsker å gjennomføre hudforbedrende laserbehandling hos oss i Argus Vital blir som regel innkalt til en forundersøkelse hvor lege sammen med assisterende sykepleiere analyserer det angitte behandlingsområdet, diskuterer problemet med pasienten og konkluderer til slutt med en behandlingsplan som vil gi de ønskede resultatene. Her er det også vanlig rutine å ta før bilde for sammenlikning av resultatene etter gjennomføring av behandling. Videre blir pasienten tildelt informasjon om hva som bør unngås i tiden før behandlingen og om forventede resultater i etterkant.

I løpet av de 4 ukene i forkant av enhver behandling med CO2 laser er det kritisk å unngå eksponering av sollys. På behandlingsdagen er det viktig at pasienten er på klinikken minst en time før selve tiden slik at vi kan påføre bedøvelseskrem som reduserer eventuelle ubehag under behandlingen.

Behandlingen av hele ansiktet tar ca. 20-30 minutter og som regel kortere for mindre områder.

Intensiteten av lysstrålen reguleres etter klientens behov og/eller smerteterskel.

Etter behandlingen skjer en såkalt reparasjonsprosess med påfølgende hudforbedring.

De første dagene etter behandlingen kan minne om sterk solbrenthet og helningstiden varierer mellom enkelte pasienter. Det anbefales å påføre hvit vaselin i dagene etter behandlingen, slik at huden holder seg myk og det unngås skorpedannelse. Medisiner mot infeksjon tas kun ved samtykke fra vår lege. Den nye huden er preget av en rødlig farge som gradvis forsvinner i løpet av noen uker. I denne perioden er det viktig å unngå sollys direkte på det behandlede området.

Fraksjonert CO2 egner seg best for pasienter med lys hud.

Personer med akne arr kan oppnå god forbedring av situasjonen etter 1-3 behandlinger. Den typiske pasienten er yngre personer i alder 20–40 år.

En annen gruppe som egner seg godt for fraksjonert CO2 behandling er personer i litt mer voksen alder 40–70 år som ønsker behandling av fine linjer og rynker. Effekten er varig men man vil naturligvis utvikle nye linjer og rynker med årenes løp.

Personer som ikke er egnet for behandling med fraksjonell laser inkluderer:

 • Mørk hudtype, dvs. hudtype 4–6
 • Gravide eller ammende
 • Lett for dannelse av arr
 • Nedsatt immunforsvar
 • Psykisk lidelse
 • Andre hudsykdommer

Bivirkninger

Man ser få komplikasjoner etter fraksjoner laserbehandling. Det er imidlertid viktig at legen er kritisk under den forutgående konsultasjonen slik at man velger de pasientene som vil få et godt resultat og sier nei til dem som ikke egner seg for behandlingen.

Mulige bivirkninger man bør være informert om:

 • Hyperpigmentering: dette kan oppstå hos pasienter med mørkere hudtype. Vanligvis normaliseres dette helt fint i løpet av 3-6 måneder. Man kan eventuelt benytte en blekekrem for raskere å bli kvitt problemet.
 • Hypopigmentering: det vil si tap av pigment slik at man får hvite flekker i huden som vedvarer. Dette er sjelden bivirkning. Dette er først og fremst et problem hos dem med mørk hud.
 • Infeksjon: Det finnes en liten risiko for at man kan få oppblussing av herpes på leppene. For å unngå dette forbehandler vi alle med tabletter. Det kan også oppstå en bakterieinfeksjon i huden i etterkant, men er ikke vanlig og det er enkelt å behandle.
 • Rosacea/periorial dermatitt: av og til kan man få et lett oppblussing av rosacea og perioral dermatitt etter fraksjonert laserbehandling. Dette behandles i så fall med tabletter.
 • Arrdannelse: dette er sjelden bivirkning. Hvis man har hatt unormalt arrdannelse tidligere bør man unngå behandlingen.

Mesoterapi

Mesoterapi er en relativt moderne og anerkjent hudbehandlingsmetode med stadig økende utbredelse i Europa. Begrepet blir brukt om alle former for kosmetiske medisinbehandlinger uten kirurgiske inngrep og omfatter en rekke bruksområder avhengig av ønsket kur.

Behandlingen innebærer mindre (små) mengder intradermale eller subdermale injeksjoner av lavkonsentrerte virkestoffer som ved nedbrytning til underhudsfett stimulerer nydannelse av proteinene kollagen og elastin i huden. Disse stoffene er kritiske for vedlikehold av hudens cellestoffveksel og deles ofte i følgende grupper:

 • Vitaminer
 • Antioksidanter
 • AHA-syrer
 • Hudoppstrammende stoffer
 • Fuktighetsgivende stoffer
 • Beskyttende stoffer

Mesoterapi kan på mange måter karakteriseres som en estetisk behandling av huden og er særlig utviklet som en alternativ løsning til effektiv hudfornyelse ved aldringstegn. Metoden er ment å gi en såkalt «antialdringseffekt» gjennom følgende tiltak:

 • Fjerning av rynker
 • Reduksjon av poser under øyner
 • Reduksjon av porer
 • Hudoppstramming
 • Pigmentforbedringer
 • Behandling av solskader
 • Behandling av arr og strekkmerker
 • Hårvekst på hodet

Blant de hyppigste behandlingsområdene er ansikt, under øyne, hals og brystparti.

Det er imidlertid viktig å merke seg det medisinske aspektet ved Mesoterapi. I tillegg til de estetiske mulighetene er det nemlig en rekke medisinske fordeler med denne typen behandling:

 • Økt fuktnivå i huden
 • Økt blodsirkulasjon
 • Nydannelse av kollagen
 • Nydannelse av elastiske fibere

I forkant av injiseringen påføres en bedøvelseskrem for forebygging av eventuelle smerter som skulle oppstå under behandlingen. Deretter utføres injeksjonene med tynne nåler i mange små stikk rett under huden. Behandlingstiden avhenger av området og omfanget av behandlingen og er som regel ca. 30-40 minutter. Selve injeksjonene er nærmest smertefri og det er som oftest lite til ingen nedetid etter behandlingen. I enkelte tilfeller kan små blåmerker oppstå men disse vil forsvinne etter noen få dager. Det er anbefalt å gjenta behandlingen 4-6 ganger for å oppnå betydelige resultater.

Bestill time

Legg igjen ditt telefonnummer, så kontakter vi deg for å avtale time!