Laserbehandling av overfladiske blodkar

Laserbehandling av overfladiske blodkar

Laserbehandling av overfladiske blodkar

Tiltak mot sprengte blodkar (teleangiektasier) er blant en av de mest vanlige kosmetiske forespørsler. Teleangiektasier er små overfladiske kar 0,1–1mm i diameter som syntes gjennom huden i lyserøde farger. Utvikling av teleangiektasier assosieres ofte med solskader eller rosacea, men det er imidlertid mange andre årsaker knyttet til dannelsen av sprengte blodkar, deriblant ulike bindevevssykdommer.

Problemet med sprengte eller sjenerte blodkar kan behandles med laser som ved å varme opp hemoglobinet i blodet ødelegger proteinet som er festet på veggen i blodkaret. Dette fører til at årene klappes sammen og skilles gradvis ut av kroppen.Hos oss i Beauty Vital tar vi i bruk Nd.YAG laser til behandling av sprengte blodkar da denne teknologien er kjent for å oppnå effektive resultater på en sikker og trygg måte.

Etter behandlingen kan området bli rødt og det kan oppstå litt hevelse i blodkarene og i enkelte tilfeller blir blodkarene mørkere i fargen før de forsvinner.

Det er viktig å unngå direkte eksponering av UV–stråling fra sollys/solarium på området som er behandlet i de 4 ukene før og etter behandlingen.

I tillegg anbefales det å unngå selvbruning 1 uke før behandlingen pga. at dette øker risikoen for komplikasjoner knyttet til kraftige forbrenninger som følge av at huden er noen steder mørkere enn dens opprinnelige farge og laserstrålen tiltrekkes av fargepigment.

Den første tiden etter behandling oppleves som mer sårbar og det er derfor viktig å beskytte huden mot økt pigmentering. Områder som ikke skjermes av klær må smøres med solfaktor 30–50.  Kremer eller peelinger som irriterer huden skal unngås den siste uken før behandlingen.

Det medregnes som regel 2–4 behandlinger for oppnå optimale resultater, men ofte vil man observere betydelige forbedringer allerede etter første behandling.

Behandling av mindre blodkar kan gjentas etter 4 uker mens behandlingen av større blodkar som oftest på legger og lår kan gjentas etter 2 måneder.

Vi behandler ikke gravide eller ammende.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Mange blodkarproblemer kan behandles med laser/IPL. Laserbehandling har vist seg vellykket på synlige blodkar i huden (teleangiektasier), couperose som er betegnelsen på små, synlig utvidede blodkar og rødhet i huden, hemangiomer (fødselsmerker), sjenerende (blå)kar på bena, og karforandringer forårsaket av sykdom, medisiner eller strålebehandling f.eks. rosacea eller kortison. Graviditeter, hormonelle forandringer, statisk arbeid, forfrysning, soling eller harde slag kan også føre til karforandringer.

Hvordan virker laser/IPL på behandling av blodkar?

Vi kan fjerne sprengte blodkar på ulike steder på kroppen. Laser/IPL avgir sterke lysglimt gjennom et håndstykke som holdes i kontakt med huden. Lyses absorberes i det røde pigmentet i blodkaret, slik at det dannes varme. Varmen gjør at det ønskede blodkaret forsvinner. Dette kalles selektiv fotokoagulering, det vil si at man kan behandle en forandring i huden uten at omkringliggende vev skades. Dette forutsetter at huden ikke er for pigmentert, da pigmentet også absorberer lyset.

Er det noen som ikke kan behandles?

En vellykket behandling forutsetter at blodkarene er under 5 mm i diameter. De fleste hudproblemer med rød eller blå farge kan behandles, men ikke åreknuter.

For alle former for laser- / IPL-behandling er det slik at man ikke kan behandles dersom man bruker medisiner som gjør huden overømfintlig for lys av samme bølgelengde som det aktuelle laser- / IPL-lyset.

Er det nødvendig med flere behandlinger?

Det er vanlig med 1-4 behandlinger, men det er individuelt hvor mange behandlinger som er nødvendig. Det avhenger bl.a. av blodkarenes størrelse, omfang og hvor på kroppen de befinner seg.

Huden skal være helt leget før supplerende behandling, og det kan også ta noe tid før prosessen er avsluttet.

Er behandlingen smertefull?

Under behandlingen kjøles huden godt ned. De fleste opplever smerte som små stikk, men behandlingen er ikke direkte vond.

Hvor varig er resultatet?

Overfladiske blodkar fjernes permanent, men det kan komme nye. Man kan aldri garantere at karene forsvinner helt, men som regel oppnår en betraktelig for bedring.

Overfladiske blodkar

Synlige, overfladiske blodkar forekommer oftest i ansiktet og på bena. De er ikke medisinsk farlige men kan være skjemmende. Sprukne blodkar har mange ulike årsaker. Vi vet bl.a. at de er vanlige hos middel aldrede kvinner, og at arveanlegg spiller stor rolle.

Bestill time

Legg igjen ditt telefonnummer, så kontakter vi deg for å avtale time!